Over mij
Al van jongs af aan houdt voeding mij bezig. Ik houd van de verschillende wereldkeukens en heb de Indische keuken dan ook al vroeg mee gekregen van mijn oom, die altijd lekker aan het koken was. Mijn moeder had een delicatessenwinkel waarin ze veel pure en authentieke gerechten uit verschillende streken verkocht, en heeft mij opgevoed met het idee dat ik alles moest proeven. Daardoor heb ik eten echt leren waarderen. Met name onbewerkt, zonder teveel toevoegingen en het liefst onbespoten van het land, zoals mijn opa dat vroeger zei.
Toen ik later de opleiding Voeding & Diëtetiek ben gaan doen heb ik de basiskennis opgedaan om aan de slag te gaan als diëtist. Dit voelde voor mij niet helemaal compleet, dus na mijn afstuderen ben ik een maand naar Thailand gegaan om de opleiding te doen tot yogadocent. Dit was het begin van het ontwikkelen van mijn holistische blik op voeding en gezondheid, omdat daar ook de gezondheidsleer Ayurveda aan bod kwam. Daarna ben ik gaan werken bij een gezondheidscentrum waar ik veel in aanraking kwam met zieke mensen, en zag hoe de oorzaak vaak begon bij voeding en leefstijl. Dit heeft mij geïnspireerd om mijn eigen praktijk op te zetten zodat ik de vrijheid heb om mensen te helpen bewuster te worden en verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid.
Gaandeweg ben ik mijn kennis blijven vergroten, en heb ik de opleiding tot orthomoleculair therapeut afgerond. Deze opleiding ging veel dieper in op de systemen die in ons lichaam actief zijn en ons in balans houden. Orthomoleculair betekent vrij vertaald: het juiste op celniveau. Hoe kun je je gezondheidstoestand zoveel mogelijk optimaliseren en welke voedingsstoffen zorgen voor gezonde cellen op de lange termijn? Dit is een hele andere invalshoek dan de opleiding tot diëtist en gaat een stuk verder qua kennis. Met deze kennis en ervaring ben ik inmiddels al weer ongeveer 6 jaar bezig met mijn praktijk.
Ik vind het belangrijk dat voeding een onderwerp is dat geen stress geeft. Vaak zie ik mensen bij mij binnen komen die al jaren allerlei (crash)diëten hebben geprobeerd en zijn vast komen te zitten in een ´alles of niets’ mindset, waarbij ze het liefst te horen krijgen welk lijstje ze nu weer moeten volgen. Deze mindset zorgt ervoor dat ze eigenlijk nog verder weg gedreven worden bij wat ze nu eigenlijk voelen, welke voeding bij hen past en vergeten te luisteren naar de signalen van hun lichaam. Samen ga ik met ze op zoek naar de middenweg, eentje die op de lange termijn vol te houden is, en waarbij je het lichaam ondersteunt met voedzame producten en niet uithongert of straft omdat je een paar kilo’s kwijt wilt. Ik zeg vaak tijdens mijn consulten: ‘Als er twee dingen zijn die je de rest van je leven zou willen doen voor een juiste relatie met voeding, dan is het nadenken over wat je gaat eten (recepten uitzoeken, boodschappen in huis halen, voorbereiden), en als je dan eet, dat je dit bewust en mindful doet.
Meer weten over mijn visie op voeding?
Luister naar de podcastaflevering van Razo Delft, een radiostation toegespitst op de zorg in samenwerking met het Reinier de Graaf ziekenhuis, waar ik te gast ben geweest. Hier deel ik mijn passie voor voeding en gezondheid en krijg je een inkijkje in mijn werkwijze.
” Ik blijf me verbazen over de invloed die het aanpassen van de voeding heeft op de gezondheid. Stap voor stap kleine – maar blijvende – veranderingen in het voedingspatroon toepassen, zorgen ervoor dat je op de lange termijn een gezonde basis kunt ontwikkelen. Hier heb je je hele leven baat bij. “
– Jennifer Graven
Waar kan ik jou mee helpen?
In mijn consulten probeer ik zo goed mogelijk te luisteren naar jouw wensen en doelen, en ervoor te zorgen dat je voldoende handvatten mee krijgt om zelf in de toekomst op een gezonde manier met voeding en leefstijl verder te gaan. Ik hanteer een holistische aanpak die rekening houdt met onder andere stressregulatie, wat zorgt voor een compleet leefstijladvies dat de gezondheid ondersteunt.
Zo kan ik jou helpen met:
- overgewicht en obesitas
- ondergewicht
- diabetes en insuline ongevoeligheid
- hoge bloeddruk en cholesterol
- darmklachten (PDS, voedselintoleranties)
- hormonale disbalans (menopauze, schildklier)
- vermoeidheid
- vegetarisch of veganistisch eten
- voeding tijdens en rondom de zwangerschap
- sportvoeding
- orthomoleculaire voeding