Wat is een orthomoleculair diëtiste?
Een orthomoleculair diëtiste heeft in eerste instantie de 4 jarige opleiding Voeding en Diëtetiek (HBO) gevolgd, waarna de titel ‘diëtist’ gebruikt mag worden. De waarde van deze titel wordt behouden door ingeschreven te staan in het Kwaliteitsregister Paramedici. Hierdoor blijft de diëtiste zich ontwikkelen, bijscholen en op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten op gezondheidsgebied. Na het volgen van deze studie, wordt er verdere scholing genoten tot orthomoleculair therapeut. Deze opleiding duurt vaak 6-12 maanden.
Orthomoleculair betekent uit het latijn vertaald: ‘ortho’ – juist of recht, en ‘moleculair’ – de moleculen betreffende. Hierbij wordt ernaar gestreefd om op celniveau de gezondheid in optimale staat te brengen. Er wordt gebruik gemaakt van bepaalde meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek om dit in kaart te brengen. De zienswijze op gezondheid is hierdoor diepgaander en er wordt vaak gekeken naar het lichaam als een systeem.
” Orthomoleculair betekent uit het latijn vertaald: ‘ortho’ – juist of recht, en ‘moleculair’ – de moleculen betreffende. “
Wat doet een orthomoleculair diëtiste?
Een orthomoleculair diëtiste kijkt verder dan alleen de basis voedingsadviezen en begrijpt dat ieder lichaam anders reageert op bepaalde voeding en andere behoeften heeft. Door goed te luisteren naar de klachten, of met behulp van bepaalde meetinstrumenten, wordt helder wat de oorzaak is van een tekort of disbalans. Momenteel werkt Jennifer met de EMB-test en DNA analyse die inzicht geven in de oorzaak van klachten, mogelijke tekorten, het genenpakket en welke systemen in het lichaam uit balans zijn. Hierdoor kan er een gerichte en efficiënte behandeling worden opgesteld, afgestemd op de persoon.
Wat is het verschil tussen een orthomoleculair diëtiste en orthomoleculair therapeut?
De basisopleiding van een orthomoleculair diëtiste is de HBO opleiding Voeding & Diëtetiek. Hierdoor is er kennis van de Westerse geneeskunde en de werkwijze van de reguliere zorg. Het voordeel van een orthomoleculair diëtiste is dat er twee werelden worden samengebracht – die van de reguliere zorg en die van de complementaire zorg. Er kan inzicht gegeven worden in de invalshoek van beide kanten om zo tot een holistische werkwijze te komen, ter optimalisatie van de gezondheid van de cliënt. Een orthomoleculair therapeut heeft vaak een kortere opleiding dan een diëtiste, en kan daardoor (in sommige gevallen) ook minder kennis en ervaring hebben opgedaan.